שנה חדשה זו הזדמנות מצויינת לשינוי הרגלים, ללמידת דברים חדשים, להתפתחות ולהתקדם קדימה.
אני מאחלת שנה של מימוש אתגרים, של התחדשות, של מציאת שבילים חדשים ובעיקר, שנה עם הרבה מאד אהבה. לריצה ולאימונים.
השנה האחרונה הייתה מאתגרת מאד עבורי.
כמי שעוסקת רוב הזמן בהוראה ובהנחיה, באופן מפתיע וללא הודעה מוקדמת, איבדתי את הקול. חלפו ימים ושבועות והמצב לא השתפר. נאלצתי לעצור עבודה עם מתאמנים, סדנאות וכל פעילות הוראה ולאחר בדיקת מומחה הובהר לי שעברתי אירוע רפואי לא רגיל ובלתי מוסבר של שיתוק מיתר הקול השמאלי. כמעט ולא יכולתי לדבר במשך למעלה מארבעה חודשים. לכן לימדתי מעט מאד. המצב גרם לי לקושי בנשימה בעת מאמץ גופני ובפרט בריצה. להפתעתי האוויר מהריאות יצא מיד, באין מיתר קול מתפקד… האימונים הפכו להיות מאבק עיקש על כל חלקיק חמצן. הגוף אותת לי להאט. האטתי. באימונים שלי רצתי מאד לאט. על השחייה ויתרתי לגמרי.
אימוני הריצה האיטיים מאד שלי, דרשו ממני רמת ריכוז גבוהה עם שימת לב מיוחדת לכל מרכיבי הריצה, כך שיהיו מושלמים ולא יכבידו על נשימתי המוגבלת. כך למדתי להרגיש את כאבי הריצה בטרם ישלטו בי. שכללתי את הבנתי כיצד למנוע מהם לנהל אותי. למדתי לנצל כל יחידת חמצן ליצירת ריצה אפקטיבית.
באופן הזה עברתי על כל מקורות הכאב המקובלים ותרגלתי עצמי למנוע אותם.
לכל כאב יש גורם והיסטוריה, ובעיקר, יש כתובת: העברה של מידע מהגוף אל התודעה: משהו בתנועה יכול וחייב להשתפר, להיות מאוזן יותר, פתוח וקשוב יותר. כל שעלינו לעשות הוא להקשיב ולחפש את הדרך הטובה ביותר לתת מענה.
לרוב, הכאבים מקושרים לטכניקת הריצה: חוסר איזון, צעד גדול מדי, עבודת יתר, מתח שרירי, נשימה לא יעילה, נעליים לא מתאימות.
אנסה לתמצת כאן מניסיוני, בכמה מילים, סיבה ופתרון אפשרי לכאבים נפוצים:
כאבי ברכיים וכאב בשוק – לרוב מקושר לצעד גדול מדי ו/או לנחיתה על העקב ו/או לעבודת יתר.
הפתרון: הקטנת צעדים, נחיתה על מרכז כף הרגל ותנועת רגליים רגועה יותר.
כאבים במפרק הירך – עבודת יתר עם הרגליים. תנועה מהרגליים במקום ממרכז הכובד, ״קריסה״ לתוך האגן.
הפתרון: התארכות (ההפך מ״קריסה״), גיוס שרירי הליבה ותנועה מהם. שינויי כיוון המבוצעים ממרכז הכובד ולא מהרגליים. ולהפתעתי גם גיליתי – תנועת ידיים שקטה יותר.
כאב ברצועה האיליוטיביאלית (הרצועה הצידית-חיצונית של הברך) – לרוב, הסיבה היא ריצה בחוסר איזון, לעיתים בעקבות פיצוי על כאב במקום אחר.
הפתרון: תנועה מאוזנת בין צד ימין לשמאל, בין ההתארכות לבין המפגש של כף הרגל עם הקרקע. נחיתה על מרכז כף הרגל, כאשר היא פונה קדימה.
קשיי נשימה, כאב בצד – ריצה מהירה מדי, נשימה שטוחה ולא מאוזנת.
הפתרון: להאט! לשים דגש על הוצאת האויר כדי לפנות מקום לאויר חדש ונקי. במקביל לפתוח את בית החזה, לגלגל את הכתפיים לאחור ולא לרוץ כפוף. לא מעט רופאים מתחומים שונים, שהיו אצלי בסדנאות לאורך השנים אישרו לי, כמעט פה אחד, שפתיחת הכתפיים מגדילה את תכולת האויר בכ-30%!
עומס / כאב בחגורת הכתפיים או בצוואר – מתח באזור הכתפיים שבא לידי ביטוי גם בחיי היום יום.
הפתרון: לשחרר את אזור הצוואר, השכמות, הפנים. ניתן לבצע זאת תוך כדי גיוס שרירי הליבה והתארכות. עבודת ידיים רגועה ומשוחררת. ולא לשכוח לחייך!
נימול בכפות הרגליים
הפתרון: שחרור כף הרגל תוך כדי ריצה. וכמובן לוודא שהנעל לא קטנה מדי, צרה מדי או שהשרוכים לא שרוכים חזק מדי.
כמובן שיש לציין כי לא תמיד יש לנו שליטה על הכאב. לעיתים הכאב הוא ממקור גדול בהרבה מאיכות התנועה. לעיתים גם אם מקורו באיכות התנועה, אין תיקון או שינוי שנעשה שיכול למנוע אותו או את התפתחותו. ואז חובה עלינו לפנות לאנשי מקצוע כגון רופאים או פיזיוטרפיסטים.
יחד עם זאת, המשותף לדרכי ההתמודדות עם כל הכאבים והקשיים שצויינו לעיל הם העקרונות של Chi Running: ריצה רגועה ושקטה, נשימה רגועה ושקטה, איזון בתנועה. תנועה זורמת! את כל אלה ניתן ללמוד בסדנה.
לאחר כארבעה חודשים בהם לא היה ברור אם השיתוק יחלוף (60% שכן, 40% שלא…), בעזרת חשיבה חיובית וטיפולים אינטנסיביים שונים ובלי להפסיק לרוץ, חל לפתע שיפור. בהדרגה המיתר ואיתו הקול החלו לחזור לעצמם. גם הריצות נהיו קלות יותר. לאט לאט אני חוזרת לעצמי ושמחה על התהליך הזה בו למדתי הרבה מאוד!
אני מזכירה לעצמי בכל צעד וצעד שבכוחי להיטיב את תנועתי, לשמר את הטוב ולהתרחק מהרע. כמו בתנועה, כך גם בחיים – זה מה שאני מאחלת לכולנו לשנה החדשה!
שנה טובה!!
ערב ראש השנה – תשע״פ אוקטובר 2019